вторник, 15 февруари 2011 г.

Наводненията в Австралия не застрашават само хората

ecomedia.bg
Наводненията в Австралия са опасни за коралите

Как ще се отразят наводненията в Австралия на Големия бариерен риф? Наводненията увреждат коралите по различни начини. От една страна те не могат да оцелеят в прясна вода, защото физиологията им е адаптирана към солена. От друга - тинята затъмнява водата и блокира слънчевата светлина. Това затруднява фотосинтезата на водораслите, които живеят в симбиоза с тях.

Освен всичко това хранителни елементи, като азот и фосфор в по-големи количества могат да предизвикат цъфтеж на водораслите, което прави водата бедна на кислород. Пестицидите, донасяни в океана с прясната вода, също вредят на коралите и ги убиват.

Така заради все по-зачестилите наводнения в Австралия, тонове прясна вода, утайка, пръст, пестициди и други химически вещества се изливат в океана. Още по-лошото е, че прясната вода е по-топла от океанската, което допълнително влошава положението на коралите и застрашава живота на Големия бариерен риф.

Австралийските учени имат и други опасения, освен свързаните с коралите. Едни от тях са, че ще се създадат условия за разпространението на бодливи морски звезди, които са вредни за рифа и на някои места ще бъде засегната морската трева. А така морските крави (дюгонгите) няма да има с какво да се хранят.

За последните няколко седмици в океана непрекъснато се вливат огромни количества прясна вода, особено до бреговете на Куинсленд. Процесът е толкова мащабен, че може да се види дори на сателитните снимки на НАСА.

Учените определят като най-рискови остров Кепел близо до Рокхемптън, залива Мортън и остров Фрейзър – на север от Бризбейн.

Д-р Алисан Джонс от Централния университет на Куинсленд първа повдига въпроса за влиянието на наводненията върху коралите в залива Кепел. Тя обяснява, че ако човек вземе камера и започне да снима, може да види всичко като една голяма кафява супа. Д-р Джонс проверява 5 острова и открива стресирани корали около всички тях.
Елена Георгиева

Няма коментари:

Публикуване на коментар