понеделник, 14 февруари 2011 г.

Лоши условия застрашават базата ни в Антарктида

akademika.bg
Българската база в Антарктида, в която са инвестирани много средства, усилия и научен потенциал, е силно застрашена от лошите климатични условия. Липсата на финансиране също подкопава усилията на нашите антарктици да осъществяват там научни изследвания, съобщиха пред медиите участници в поредната експедиция до Ледения континент.

Част от екипа се завърна в България. Посещението на българската база тази година е било решаващо за нейното спасяване, заяви на летището инж. Йордан Йорданов. Той поясни, че изключително тежките климатични условия са нанесли големи щети на антарктическата ни база.

“Някакъв вятър, духал в тази посока, е направил такива навеища! Имаше промяна в релефа и натрупвания от сняг с височина от 10-15 метра, които никога не сме виждали”, разказа още Йорданов.

Той алармира, че все по-ниският бюджет, който се отпуска за базата ни на ледения континент, е заплаха за бъдещото й съществуване.

“Учудващо, че с такава лека ръка се пропилява нещо, за което са дадени не малко средства. Там са вложени много пари, много сили и много труд. Ако не беше отишла експедицията, базата вече нямаше да я има”, обясни Йорданов.

Очаква се групата, водена от проф. Пимпирев, да се прибере в България във вторник, а последната група трябва да е у нас най-късно в началото на март.

Няма коментари:

Публикуване на коментар