вторник, 15 февруари 2011 г.

Мощно слънчево изригване може да предизвика магнитни бури

dnes.bg
Снимка: NASA/SDO

Най-мощното за последните 12 месеца изригване на Слънцето е станало в неделя вечерта, във връзка с което на Земята се очакват геомагнитни смущения, се казва в съобщение на сайта на Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето към Физическия институт Лебедев на Руската академия на науките.

Изригването е със сила M6,6 и принадлежи към четвъртия клас активност по петобалната скала. Последното изригване от пети клас X е регистрирано на 14 декември 2006 г. По своя клас М изригването от неделя е трето по мощност за последните 4 години и второ в новия, 24-ти цикъл на Слънцето.

"Областта, в която стана изригването, в момента на събитието се е намирала близо до централната слънчева дължина, тоест точно срещу Земята. Това е положение, откъдето въздействието на слънчевите събития върху нашата планета са максимални. По този начин наблюденията позволяват с голяма вероятност да се прогнозират геомагнитни смущения на 16 февруари, но още не е ясно с каква сила ще са те", се отбелязва в съобщението.

Впрочем според учените, независимо от силата на изригване и неговата висока геоефективност – "насоченост" към Земята, "наблюденията не позволят да се прогнозират силни смущения, а свидетелстват по-скоро за обратното".

Областта на изригването, формирана едва преди три дни, не е успяла да събере голямо количество плътна плазма, която би могла да бъде изхвърлена при изригването. Освен това импулсният характер на събитието с бърза фаза на ръст, продължила едва 10 минути, не е характерен за събития, съпровождащи силни магнитни бури, съобщава РИА Новости.

Няма коментари:

Публикуване на коментар