вторник, 15 февруари 2011 г.

Българският електромобил привлича внимание в Европа

darikfinance.bg
Досега България нямаше късмет в автомобилостроенето – коментира швейцарският сайт за устойчива икономика nachhaltigkeit.org. Сега има шанс ситуацията да се подобри, ако се реализира проектът за развитие на електромобили. Британският производител „Zero Carbon 2020“ най-късно през есента на тази година ще открие завод в България, в който ще се произвеждат два вида автомобили, задвижвани от електричество: модел на швейцарския разработчик Rinspeed, както и електромобил от спортен тип. Според медията, електромобилите вече излизат от пазарната ниша и се прехвърлят към широкия пазар. Засега място на него има не само за големите концерни, но и за малки предприятия, като това, което в следващите месеци ще се създаде в Стара Загора.

По информация на Джейми Робъртс, основател и шеф на британската компания Zero Carbon 2020, в завода първоначално ще работят 350 служители и годишно ще се правят няколко стотици коли. До 2015 г. обаче капацитетът ще се повиши до 5000 бройки – пише nachhaltigkeit.org. Досега британската компания Zero Carbon 2020, която е основана през 2006 г., е произвела само 20 електромобила, тъй като е разработвала пазарната ниша. Но с планираниата инвестиция от 50 млн. евро, бизнесът й в България ще бъде поставен на друга основа. Намерението на Робъртс се ползва с подкрепата на българското правителство – отбелязва още сайтът. Цитиран е министър Трайков, който изтъква желанието на България да играе водеща роля в иновациите при електромобилите. В момента още една компания от Великобритания, Liberty Electric Cars, проучва производствените възможности на мястото. Въпросната компания е специализирана в трансформиране на обикновени автомобили в електромобили. Усилията на България не се изчерпват с чуждите инвеститори, посочва изданието. В България вече съществува индустриален клъстер за електромобили, в който участие взема и Българската академия на науките. Преди седмица от БАН съобщиха, че успешно са трансформирали конвенционален автомобил в електромобил само за 4000 евро.

Швейцарската медия предупреждава: за да се превърне България в успешен производител на електромобили и компоненти за тях, необходимо е първо да се създаде мрежа от достатъчно на брой инсталации за зареждане на батериите им. Това е известно на правителството и до седмици първата „електро-авто-станция“ ще бъде готова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар