понеделник, 14 февруари 2011 г.

Български електромобил отива на световно състезание за еко-коли

GreenTech.bg
Българска разработка на градски електромобил ще участва в тазгодишното издание на Shell Eco-marathon в края на май – спонсорирано от Shell световно състезание за най-екологична кола, в което традиционно участват по няколкостотин инженерни отбора от цял свят. Българският тим е съставен от възпитаници на ТУ-София.

Едноместен, компактен електрически автомобил с водородно гориво – това е разработката, която през май ще защити честта на българския инженерен талант в областта на електро-возилата. Чест, която – според премиера Бойко Борисов – имаме право да си върнем, след като преди 20 години се отказахме от лидерското си място в областта на електрическите превозни системи.

Колата на отбора от ТУ-София е замислена като превозно средство за градската среда. Дълга е около 2,7 м., широка 1,2 м. и висока 1,1 м. Тежи около 130 кг. Задвижва се от система с водородни горивни клетки – избор, който обещава добро бъдеще за електромобила, като се има предвид, че много от водещите учени по света и много от големите автопроизводители виждат бъдещето на личните автомобили именно във водородната технология. BMW, Hyundai и много други автопроизводители вече работят по проекти за водородни автомобили.

Глобалното състезание Shell Eco-marathon има две категории – за прототипи и за градски елекромобили. Именно във втората група ще се състезава родната разработка. Момчетата имат малко време да довършат работата си по возилото – само до месец май – за да завършат модела, преди да замине за мястото на състезанието – Германия.

Тестът за всички състезателни екипи се състои в изминаването на 19 км. по писта. Електромобилите, които успеят да изминат разстоянието, ще бъдат класирани според разхода си на гориво. Тъй като на пистата участват всевъзможни разработки – такива с двигател на биогориво, електрически, водородни и др. – то сравнението се прави на база горивен еквивалент. Най-добре се класират колите, показали най-нисък разход на гориво. Предизвикателството е голямо, след като миналата година студентите от политехническия университет в Нант, Франция, постигнаха рекорд – 4896 км с еквивалента само на един литър гориво. Това е приблизително разстоянието от най-северната до най-южната точка на Европа. Постижението бе регистрирано в категорията „прототипи“.

Всъщност студентите от Технически университет – София са вече „ветерани” в състезанието, тъй като за тях това ще е четвъртото поред участие в Shell Eco-marathon. Досегашните участия също бяха в категория „Градски тип”. Най-доброто класиране, постигано от родния отбор, е 19-то място в класацията на Shell Eco-marathon – представяне, достойно за адмирации, като се има предвид, че ежегодно участват над 200 отбора и една голяма част от състезаващите се возила изобщо не успяват да завършат обиколката си по пистата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар