вторник, 15 февруари 2011 г.

Взривиха опасните скали над крумовградското село Ковил

cross-bg
Снимка: 3.bp.blogspot.com

Жителите на крумовградското село Ковил ще могат да си отдъхнат. Денят им днес започна като екшън - с вой на сирена, изстрел с пистолет, последван от мощен взрив. Тътенът, продължил като ехо, се смеси с блеенето на изплашените пасящи наблизо агнета и стреснатото крякане на фитки, съобщава Нов живот.

Така започна взривяването на скалите на върха над махала Бараците. Първата, най-голяма скала, беше взривена около 12.30 ч. За да не се разлетят скални отломъци, тя беше опакована с предпазна мрежа. Взривът бе поставен в 120 дупки по скалите. Специалисти от крумовградска фирма използваха 14 килограма амонит, взет от рудник „Чала". Детониращият шнур бе половин километър.

Прокопани бяха два реда траншеи, високи около 4 метра, за да попречат на евентуално ново падане на скалите.

Преди взрива всички живеещи в първите, най-опасни къщи, бяха изведени от домовете си. Присъстваха представители на полицията, Гражданска защита, Инспекцията по труда, кметът на община Крумовград Себихан Мехмед.

Припомняме, че в края на декември 36 души от махала Бараците бяха евакуирани заради огромните скални късове, които бяха започнали да се свличат точно над домовете им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар