вторник, 15 февруари 2011 г.

Българското дружество за защита на птиците ще изготви анализ за състоянието на птиците в страната

15 февруари 2011 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ще изготви анализ, за да оцени до каква степен ползването на земеделски земи влияе на птиците. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Йордан Христов от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), който е отговорник по мониторинга на птиците в земеделските райони. Министерство на земеделието и храните (МЗХ) е възложило на БДЗП изготвянето на индекс на птиците в страната по програма на ЕС. Проектът е за три години и е на стойност 165 хил. лв.
„Една от новостите на проекта е, че предстои да направим анализи на данните, които ще бъдат достъпни за широката общественост”, каза Христов.

По думите му - БДЗП е поело ангажимент да се опита до оцени до колко ползването на земите има влияние върху състоянието на птиците. Птиците са основен показател за състоянието на средата и биха реагирали по един или друг начин, ако условията в самата среда са благоприятни или неблагоприятни за тях, посочи Христов и допълни - до момента събирахме данни, които не сме анализирали. Сега ще направим анализ и различни хипотези – на какво евентуално се дължат промените в състоянието на птиците.
Красимира ГЕОРГИЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар