неделя, 23 януари 2011 г.

Александър Трифонов: Прибрахме се за 14 дни от Антарктида

cross-bg.net
Летяхме 13 часа. От Антарктида се прибирахме за 14 дни. Това каза Александър Трифонов, член на завърналата се група български антарктици в предаването „Нека говорят" по бТВ. Трифонов разказа, че са пътували за Чили с испански кораб. „Видяхме, че горяха гуми, хората стачкуваха заради вдигането на акциза на газта", каза той.

И обясни, че заради липсата на достатъчно средства атлантическата група не могла да си позволи да отседне на хотел. "Там спяхме в дома на една изключителна дама", сподели той. Само за тази година е намален на половина бюджета на българската експедиция, каза още той. „Малко е смешно с нашите 100 хил. евро за нашата експедиция", обясни Трифонов. По думите му от ден на ден е ставало все по-страшно в Чили, защото са се появили униформени, а чилийската армия не си поплюва.

„Там говорихме с един възрастен човек, питахме го дали се притесняват от военните. Той каза: "Няма страх, даваме напред". Паднаха 4-ма министри, новопостъпили. Новият министър на енергетиката, веднага след като се закле, говори с хората и решиха да не вдигат акциза на газта. Искахме и ние да ги подкрепим. Символа на протестите им беше черен плик за боклук. Развяват го като черно знаме", разказа още Трифонов.

По думите му на Антарктида тази година имало най-много сняг в сравнение с миналите 19 години. „Копахме 4 метра сняг , за да стигнем до тавана на къщата ни", сподели той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар