неделя, 23 януари 2011 г.

Тежки наводнения в Северна Германия

ekipnews.com
Водите на река Елба в Германия достигнаха нови рекордни равнища и жителите на северните провинции са в паника придошлата вода да не залее домовете им. Хитзакер в Долна Саксония е свидетел на воден стоеж, който би рекорда от 2006 г с три сантиметра, достигайки до 7.66 метра.
http://www.ekipnews.com/news/world/evropa/tezhki_navodneniq_v_severna_germaniq_/97906/
В Лауенбург пикът закова на 9.13 метра, също рекордна стойност. Според кмета на града между 15 и 20 къщи вече са наводнени. В историческата стара част на селището водата мие партерите и приземните етажи на сградите.

"Преживяхме подобно бедствие през 2006-а, мисля, че тази година положението ще бъде още по-лошо. Очакваме най-високото ниво да бъде достигнато късно в неделя, всички са притеснени какво ще се случи"- смята Райнер Росе, жител на Лауенбург:

Пожарникари и местни доброволци вдигат допълнителни прегради, укрепват дигите с торби и чували с пясък. В града Блекеде нивото на Елба достигна 11.37 м, като старата част Алт Гарде е най-застрашена от наводнение. Високите нива ще се задържат още няколко дни, като се очаква спад едва от четвъртък нататък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар