понеделник, 24 януари 2011 г.

Сами ли сме във Вселената или да се готвим за среща с извънземни

cross-bg.net
Вероятно, човечеството е само във Вселената. Шансовете да съществува поне една планета, която да прилича на Земята и на която да има разумен живот са много малки. И дори да намерим извънземен разум, да се установи с него контакт ще бъде практически невъзможно. Това е мнението на изтъкнатия астроном от Харвард Хауърд Смит. "Открихме, че голяма част от планетите извън Слънчевата система много се отличават от нашата планета. Условията там са враждебни спрямо появяването на живот, поне в тази форма, която ние познаваме", цитира думите му Daily Mail.

Засега астрономите са открили 500 планети в други звездни системи, но голяма част от тях или се намират прекалено близо до слънцето си, или са прекалено далеч от него. Това означава, че на едните температурата е прекалено висока, на другите пък - прекалено ниска. Останалите планети се движат по изтеглена орбита, което пък означава, че там има прекалени големи колебания в температурата. На тези планети не може да има вода, главното условие, за да се роди живот, смята астрономът. Според него, търсенето на извънземни цивилизации ще има смисъл, ако се търси в радиус не повече от 1,25 хиляди светлинни години. Но дори и да бъде уловен нашият сигнал, за установяването на контакт ще бъдат необходими десетилетия, дори и векове, смята Смит.

От друга страна, негови колеги са на коренно различно мнение. Както Информационна агенция КРОСС съобщи, неотдавна астрономи от британския Кралски съюз обявиха, че е време да се подготвим за скорошна среща с пришълци от космоса, които, не е задължително да са дружелюбни. Според тях ООН трябва да създаде специална агенция, което да се заеме с въпросите за контакта с извънземните, а също така да разработи план за борба с враждебно настроените ни гости от други планети.

Няма коментари:

Публикуване на коментар