понеделник, 24 януари 2011 г.

Според учени, след 10 млн. години Африка ще се разцепи

cross-bg.net
В близките 10 млн. години африканският континент ще се раздели на две, твърдят учени-геолози, пише днес Der Spiegel.

Според учените, заради по-честите земетресения и голямата вулканична дейност Земята постепенно започва да се разширява, като отстъпва мястото си на водата от световния океан. Например, първото разцепване вече започва да се пълни с вода от Червено море и Аденския залив. При това, ако преди този процес е бил скрит от очите на учените, то сега в пустинята Афар в Етиопия разцепването на Земята е вече на повърхността пред очите на изследователите. Според Тим Райт от университета в Лидс, през последните пет години формирането на океана в Северна Африка е започнало много по-бързо.

„Магмата продължава да излиза на повърхността, което е свидетелство, че подземните процеси продължават и в края на краищата ще доведат до това, че след 10 млн. години част от Африка ще се откъсне и ще започне да плува в океана", смята ученият.

За първи път геологическата нестабилност в този район е била регистрирана преди шест години - през 2005 година е имало изригване на вулкана Даббаху в Етиопия, което довело до земетресение и образуване на пропаст с дължина 60 км. Ерик Жак от парижкия институт по физическа география съобщава, че магмата се движи със скорост от 30 метра в секунда. А данните от спътника показват, че около 200 км. от Земята там прилича на течен асфалт. Анализирайки информациите от спътника, учените са направили извода, че днес Източен Египет е по-топъл за сметка на подземните потоци магма. Според тях, може да се очаква активизиране на вулканичната дейност в африканския регион в близките десет години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар