понеделник, 24 януари 2011 г.

Слънцето за две седмици ще лиши НАСА от връзка с апаратите около Марс

spacenewsbg.com
Специалистите от НАСА от миналата седмица за около две седмици се лишават от възможноста да изпращат команди на марсохода "Опортюнити", както и на сондите МРО и "Марс-Одисей", намиращи се на орбита около Марс - през това време Слънцето ще е разположено между Земята и Марс и радиовръзката може да бъде затруднена.

За да се намали риска тази или онази команда при рпедаване "през Слънцето" да бъде изкривена, което може да доведе до проблеми в работата на някой от апаратите, специалистите обявяват "мораториум" на предаването на команди. Периода на радиомълчание ще продължи от 27 януари до 11 февруари.

От друга страна предаването на информация от Марс към Земята ще продължи, тъй като това не заплащва апаратите.

Сондата МРО (Mars Reconnaissance Orbiter) през тоюи период ще съркрати наблюденията, за да избегне препълване на памета. Марсоходът "Опортюнити" ще продължи да предава данни на "Марс-Одисей", който от своя страна ще ги предава към Земята.

"Като цяло ние очакваме ежедневният обем данни от марсохода да се съкрати или да се прекрати през 4-те дни, когато Марс ще се окаеже точно в средата между Земята и Слънцето" е казал Алфонсо Херера (Alfonso Herrera), менаджер на мисията на марсохода.

Специалистите от НАСА са подготвили "запас" от команди, които са изпратени предварително на "Опортюнити", за да може апаратът да се ръководи от тях по време на радиомълчанието.

Марсоходите "Опортюнити"(Opportunity) и "Спирит" (Spirit) кацнаха на Марс на 4 януари 2004 г. Планирани за работа само 90 дни, "близнаците" през май 2010 биха рекорда по продължителност на работа на повърхността на Марс, поставен от "Викинг-1" - 6 години и 116 дни.

"Спирит", две от шесте колелета на който се повредиха, през пролетта на 2009 г. попадна в пясъчен капан, а от 22 март 2010 апаратът не е излизал на връзка.
"Опортюнити" продължава успешно да работи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар