четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Цената на медта нарасна до рекордните 10 000 долара за тон

profit.bg
Самородна мед

Цената на медта за първи път достигна 10 000 долара за метричен тон на фона спекулациите, че възстановяването на икономиките ще доведе до по-голямо търсене на промишлени метали, информира Bloomberg.

Медта с тримесечен срок на доставка днес поскъпна с 0.6% в Лондон до рекордното ниво, като цената надхвърли предишния си връх от 9 878 пункта, достигнат на 1 февруари. Към 11.30 часа българско време суровината се търгуваше на цена от 9 981.75 долара за тон.

На медта често се гледа като на икономически индикатор, тъй като се използва в строителството и има широко пролижение в електрониката и електротехниката. Металът поскъпна с 30% през 2010 г. на фона на първото годишно намаление на запасите от 2004 г. насам.

Цената на медта е нараснала тройно от 2008 г. насам, когато най-голямата икономика в света, САЩ, беше изпаднала в рецесия. Търсенето на промишлени метали започна да нараства от втората половина на 2009 г., според Credit Agricole SA.

Минните компании не успяват да задоволят търсенето, тъй като нови резерви се намират по-трудно, а добивът на метал от руда намалява. Предлагането на мед може да изостане от търсенето с 822 000 тона през тази година, което е повече от два път в сравнение с дефицита от миналата година, твърдят от Barclays Capital.

Очакваният недостиг на мед принуди анализаторите, в това число и тези на Morgan Stanley и Bank of America Merrill Lynch да завишат прогнозите си за цената.

Goldman Sachs Group Inc. прогнозира през октомври че медта ще се търгува на цена от 11 000 долара за тон до една година, докато от Standard Chartered Plc през август обявиха, че очакват металът да поскъпне до 12 000 в следващите две години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар