сряда, 2 февруари 2011 г.

„Рибарска мрежа" ще събира космически отпадъци

cross-bg.net
Гигантска мрежа с размер няколко километра е създадена при сътрудничеството между Японската космическа агенция и 100-годишна компания за рибарски мрежи. Задачата на тази мрежа ще е да събира отпадъците, гравитиращи в близка орбита, съобщи електронното издание на английският вестник "Телеграф". Над 95% от тях са стари нефункциониращи сателити.

Според американски доклад от миналата година космосът е изпълнен с такова количество отпадъци, че сблъсък между сателити може да предизвика „неконтролируема верижна реакция", способна да разруши комуникационните мрежи на Земята.

Японският план е мрежата да бъде изнесена в орбита посредством сателит и да бъде освободена да обикаля около планетата, събирайки отпадъците. При „пътешествието си" мрежата ще се зареди с електричество и евентуално ще бъде върната на Земята благодарение на магнитните полета, след което заедно със съдържанието си тя ще изгори в атмосферата.
Британски учени вчера одобриха тези планове, но изразиха загриженост от възможността функциониращи сателити да бъдат хванати в мрежата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар