сряда, 9 февруари 2011 г.

Арктическият лед рекордно малко

actualno.com
През януари арктическият лед е бил рекордно малко, откакто се събират подобни данни за месеца, се казва в доклад на Американския национален център за снеговете и ледовете, предаде ЮПИ, цитиран от БТА.

Независимо от студената и снежна зима в Северна Америка, температурите са били необичайно високи в Далечния север, което е довело до отстъпване на ледената морска покривка, съобщава сайтът LiveScience.com.

Спътник на НАСА е наблюдавал райони в залива Хъдсън и протока Дейвис между Канада и Гренландия. Арктическият лед през януари е покривал 5,23 милиона квадратни мили площ, т.е. с 19 300 кв. мили по-малка площ, отколкото през 2006 г.

Това е и най-малката покрита с лед площ в региона, откакто се събират данни за леда от 1979 г., оповестиха от центъра.

Арктическият морски лед през зимата е намалявал с около 3,3 на сто на десетилетие от 1979 г. Свързаното с атмосферното налягане явление, известно като арктическа осцилация, носи студ и сняг в Северна Америка и Европа, докато в Арктика прониква топъл въздух.

1 коментар:

  1. Ми то това "намаление" е от процента 37 стотни,бе! Вярно ли го премерихте, или пак лаф да става за "глобално затопляне"? Горе-долу, където не можем да го видим, все намаля леда, ама тя ще лъсне най-накрая.
    "5,23 милиона квадратни мили площ, т.е. с 19 300 кв. мили по-малка площ, отколкото през 2006 г." То за учениците искат в еднакви мерни единици да са задачите, те турили едното в милиони, другото в единици.а пък уж сериозни хора...., че и все загрижени за нас. Айде, айде...

    ОтговорИзтриване