понеделник, 14 февруари 2011 г.

Нова планета в Слънчевата система – Тихи

dnes.bg
Облакът на Оорт, където се смята, че се намира Тихи, е сфера с радиус една светлинна година

Американски учени вярват, че са открили нова планета в отдалечен край на нашата Слънчева система. Небесното тяло има име, въпреки че официално потвърждение за съществуването му все още няма, пише Daily mail.

Има сведения, че доказателства за съществуването на газовия гигант Тихи (по името на гръцката богиня на съдбата, щастието и благоденствието) се събират от НАСА и резултатът ще излезе наяве още тази година.

Един от авторите на теорията за съществуване на Тихи счита, че проведените изследвания и анализи рано или късно ще покажат нова 9-а планета в Слънчевата система, която ще се окаже и най-голямата – поне 4 пъти по-голяма от Юпитер с маса около 1300 пъти масата на Земята.

Професор Даниел Уитмайър от Университета в Луизиана характеризира предполагаемата планета като най-отдалечена от Слънцето, съставена предимно от водород и хелий, с атмосфера подобна на тази на Юпитер и обръчи като тези около Сатурн. Освен това Тихи най-вероятно има и множество луни.

Ако такава планета в нашата система наистина е налице, статутът и името й трябва да бъдат установени от Международния астрономически съюз.

1 коментар:

  1. Нищо не се знае какво ще се окаже след време особено тези теории, свързани за Слънчевата система, тъй че от авторите на теорията за съществуване на Тихи счита, че проведените изследвания и анализи рано или късно ще покажат нова 9-а планета в Слънчевата система, която ще се окаже и най-голямата – поне 4 пъти по-голяма от Юпитер с маса около 1300 пъти масата на Земята, може да бъде и вярна, нищо не може да се отхвърли.

    ОтговорИзтриване