събота, 12 февруари 2011 г.

Кърджали беше обгазен със серен диоксид

ekipnews.com
Кърджали е бил обгазен вчера със серен диоксид в три поредни чaса. Най-високата стойност е била в 10.00 часа, когато автоматичната измервателна станция е регистрирала близо два пъти превишение на средночасовите норми.


Проверка на Регионалната екоинспекция в металургичния комбинат край града е установила, че инсталацията за производство на олово не работи и въпреки това обгазяването е продължило. Вътрешно разследване на завода е открило силно замърсяване от локален източник на стотина метра от измервателната апаратура.

За ситуацията в Кърджали ще бъде уведомено екоминистерството.

3 часа Кърджали обгазяван със серен диоксид
В продължение на около 3 чака Кърджали беше обгазяван със серен диоксид вчера преди обяд. Обгазяването е отчетено от Автоматичната измервателна станция в квартал „Студен кладенец“. Заради замърсяването е задействана дори схемата за оповестяване на населението. Към 11 часа нивата на вредния газ са паднали под нормата и не се е наложило уведомяване на жителите на Кърджали.

Разпоредила съм всички компетентни институции да извършат незабавна и пълна проверка, заяви областният управител Иванка Таушанова. Тя допълни, че ще уведоми обществеността за резултатите.

Реакцията на ОЦК не закъсня. От завода, който е сочен като най-голям замърсител със серен диоксид, разпространиха събощение до медиите. В него се казва, че веднага след констатирането на замърсяване заводът е спрял работа и е уведомил РИОСВ. “Въпреки спряната инсталация АИС „Студен кладенец“ продължи да регистрира високи ниво на серен диоксид, се казва в съобщението на ОЦК. Ръководството на предприятието веднага разпоредило да се извърши оглед на района, при който бил открит локален източник на замърсяване в района на измервателната станция. Към прессъобщението от ОЦК са приложили и 4 снимки на обекта замърсител, от които обаче не става ясно къде точно са правени.

„Категорично заявяваме, ча замърсявата не се дължат на работата на ОЦК, за което ще бъде уведомена и министър Нона Караджова. С настоящото ръководството на ОЦК АД потвърждава своята ангажираност за опазване качеството на атмосферния въздух над гр. Кърджали“, се казва още в прессъобщението.

Точно преди 2 седмици ОЦК получи последно предупреждение от министърът на екологията Нона Караджова, че при следващо повишаване на средноденодневните норми на съдържание на серен диоксид оловно производство ще бъде затворено. Собственикът на предприятието Валентин Захариев се опита да извие ръцете на държавата като заяви, че ако това стане ще съкрати 400 работника. За гратисния срок от 2 седмици, даден от екоминистерството, в които ОЦК трябваше да вземе мерки срещу обгазяванията, не беше констатирано нито едно превишение на съдържанието на серен диоксид. Дали източник на последното обгазяване е ОЦК ще стане ясно след проверката на компетентните органи.

Готови сме на 27-ми февруари да блокираме с телата си кръстовището в квартал „Веселчане“, заяви Маргарита Павлова, която стана инициатор на първия простест срещу ОЦК тази година. Тя припомни, че заедно с другите участници в протеста са дали срок на държавата да разреши проблема до края на февруари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар