събота, 12 февруари 2011 г.

Правят електромобили в Стара Загора

investor.bg
Снимка: БТА

Британската компания Zero Carbon 2020 започва сглобяване на електромобили в Стара Загора през второто тримесечие на тази година. Това съобщи директорът на компанията Джейми Робъртсън по време на международнаta конференция в София „Електромобилите - предизвикателствата на новата мобилност“.

Той посочи, че като начало производството няма да бъде голямо и ще зависи от поръчките. Първоначалната инвестиция е 6,5 млн. евро, като след това може да достигне 10-20 млн. евро.

Не беше посочено точно какъв модел електромобили ще бъдат произвеждани в Стара Загора, но от компанията обявиха, че имат и модели, които издържат пробег без зареждане до 300 км, при положение че сега средният пробег на електромобилите е 150 км.

От фирмата посочиха, че предпочитат моделите с т. нар. индуктивно зареждане, т.е. без свързване с кабели с устройството за зареждане. Тези модели обаче са по-скъпи от другите видове електромобили и три-четири пъти по-скъпи от същия клас автомобили на бензин.

Zero Carbon 2020 работи в сътрудничество с друга английска фирма - Liberty E Cars, която се занимава с разработване на технологии за задвижване на електромобили и има световен патент за индуктивно зареждане. Фирмата е в процес на проучване на възможности за инвестиции в България.
Мая Цветкова

Джейми Робъртс дори похвалил управляващите пред свой колега - Бари Шрайар, който е президент на друга британска компания - "Либърти Е карс", и също присъства на конференцията. Фирмата се занимава с превръщането на нормални автомобили в електрически, като произвежда за тях двигателите, електрониката, батериите и всички нужни компоненти.

Шрайар каза, че бил толкова впечатлен от разказа на Робъртс за условията за бизнес у нас, че вече мисли също да изгради фабрика в България. Фирмата търси ново място, където да направи своя база за производство и страната ни е една от възможностите, съобщи 3e-news.net.

Британската компания Zero Carbon 2020 планира през второто тримесечие на годината за започне сглобяване на електрически автомобили в Стара Загора.

Това съобщава Economy News, цитирайки Джейми Робъртсън, директор на компанията. Първоначалната инвестиция е 6.5 млн.евро, като се планира при добро развитие на пазара, тя да стигне 10-20 млн.евро.

Стана ясно още, че в Стара Загора ще се сглобяват два модела - за града, разработен заедно с швейцарската “Ринспийд“, и спортен модел. Компанията посочи, че техните модели трябва да издържат пробег без зареждане до 300 км, средният пробег на електромобилите сега в света е 150 км. Стана ясно още, че фирмата щe развива модели с т. нар. индуктивно зареждане, т.е. без свързване чрез кабели на устройството за зареждане.

Zero Carbon 2020 работи в сътрудничество с друга английска фирма - Liberty E Cars, която също обмисля инвестиции в България, като те вероятно ще бъдат насочени към производство на компоненти за електрически коли (батерии, електроника и др.).

Точно преди година международният фонд “Куоръс венчърс“ съобщи, че е осигурил британска инвестиция за производство на електромобили в Стара Загора. По-късно инвеститорите бяха в града за проучване кога модулната поточната линия може да бъде пусната в експлоатация, като се говореше за производство на 4-местна кола, която ще може да развива до 120 километра в час и да изминава до 30 километра с едно зареждане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар