четвъртък, 10 февруари 2011 г.

Учените стават предпазливи с адронния колайдер

uni-sofia.bg
Учените от Европейския център за ядрени изследвания /ЦЕРН/, търсещи отговори на ключовите загадки в космоса, ще бъдат предпазливи в работата си тази година, за да избегнат възможните аварии с Големия адронен колайдер, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Специалистите обаче отбелязват, че ако всичко е наред, през 2012 г. ще увеличат енергията на сблъсъците на протони - важна стъпка в търсенето на загадъчната частица Хигс бозон и на доказателства за съществуването на тъмна материя.

На семинар за служителите на ЦЕРН специалистите са споделили, че е минимална вероятността да се повтори аварията от 2009 г., заради която се наложи Големият адронен колайдер да бъде спрян само няколко дни след пускането му в действие.

Специалистите отбелязват, че ускорителят на частици работи без засечки от 31 март миналата година.

След двумесечна зимна ваканция, Големият адронен колайдер отново ще бъде пуснат в действие по-късно през февруари.

Сблъсъците на снопове протони, симулиращи Големия взрив преди 13,7 милиарда години, след който е възникнала Вселената, ще бъдат подновени при обща енергия от 7 тераелектронволта или по 3,5 тераелектронволта на сноп.
Директорът за ускорителите и технологиите в ЦЕРН Стив Майърс е казал на семинара, че екипът, работещ с Големия адронен колайдер, все още се надява енергията на сблъсъците да бъде увеличена двойно до 14 тераелектронволта през 2014 г.

Следващите няколко месеца ще покажат дали този план е осъществим след предвиденото за 2013 г. едногодишно спиране на ускорителя с цел неговото усъвършенстване.

При сблъсъци при по-висока енергия учените от ЦЕРН очакват да получат резултати, които ще хвърлят светлина върху възможното съществуване на паралелни светове или на многобройни вселени.

Първоначално специалистите планираха да спрат работата на Големия адронен колайдер за 12 месеца в края на тази година, но от ЦЕРН бе взето решение тя да продължи и през 2012 г., тъй като ускорителят функционира без засечки. Това дава допълнително време на учените за ранни открития.

На този етап главната цел пред специалистите от ЦЕРН е Хигс бозонът - загадъчната частица, чието съществуване е предсказано преди близо 40 години от британския учен Питър Хигс.

Откриването на т.нар. "божествена частица" би обяснило как се е появила материята и е създала Вселената и всичко в нея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар