петък, 14 януари 2011 г.

Климатичните промени влияят на възхода и упадъка на обществата

news.bgnes.com
Климатичните промени в историята може да са били фактор във възхода и разпадането на Римската империя, показва изследване, основаващо се на дървесните пръстени.

По пръстените на дървото може да се познае дали тази година е била с добри или лоши условия за растежа им. Добрият им растеж в Европа през последните 2500 години съвпада с периодите на забогатяване на земеделските общества, например по времето на възхода на Римската империя. Обратно, периодите на климатична нестабилност отговарят на периоди на политическа нестабилност, които могат дори да обяснят миграцията към Америка през 17 век.

Климатичните промени, влияещи на земеделския добив, са се оказали фактори в "засилването на политическите, социални и икономически кризи", смята Улф Буентген от Швейцарския федерален институт за изследвания на горите, снеговете и почвите. Изследването на учени от Германия, Австрия, САЩ и Швейцария е провело изследвания на дървесните пръстени, стигащи 1000 години по-назад в историята от предишните анализи. Авторите се надяват, че доказателствата, подкрепяни от писмените записи, които са рядкост в Европа преди повече от 500 години, "може да променят неотдавнашната политическа и финансова неохота" за забавяне на климатичните промени през 21 век.

Модерните общества са по-малко уязвими, но "със сигурност не са застраховани" срещу последствията от климатичните промени, причинени от парниковите газове в атмосферата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар