вторник, 25 януари 2011 г.

Вулканът под парка "Йелоустоун" се надига с рекордно темпо

btv.bg
Фумаролата Morning Glory Pool, Национален парк Йелоустоун, Уайоминг. Стотици малки земетресения там напомнят, че под известните гейзери на парка дебне един от най-големите вулкани в света, закъснял за голямо изригване 40000 години.

Вулканът под парка "Йелоустоун" в Уайоминг се надига с рекордна скорост от 2004 г., съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на американски учени.

Ако експлодира, силата му ще е много по-голяма от тази на вулкана "Света Елена", който изригна през 1980 г. Лавата ще достигне надалече в небето, а пепелта ще посипе с еднометров слой земята на разстояние 1600 км. Заради отровния въздух необитаеми могат да станат две трети от САЩ. Този кошмарен сценарий прогнозират учени от университета на Юта, ако вулканът под Йелоустоун изригне.

Вулканът в националния парк "Йелоустоун" е изригвал три пъти за 2,1 милион години, последният път преди 600 000 години. Супервулканът се активизира много бързо от 2004 г. Дъното му се надига с по 7,5 см през последните три години. Това е рекорд, откакто се водят наблюдения от 1923 г. Заради оскъдните данни обаче специалистите се въздържат да направят официално предупреждение или пък да определят дата за евентуалното бедствие.

Магмата е на дълбочина 10 км. Затова положението не е толкова притеснително. Реална опасност ще има, когато тя достигне дълбочина два или три километра.

2 коментара:

  1. аз знам че това е вярно.аз самата изследвам в момента вулканът под парка "Йелоустоун" и съм напълно сигурна че е истина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. дано да е истина и да се измисли начин да се спре голямото изригване ако изобщо ще го има

      Изтриване