четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Телескоп откри 54 планети, подходящи за живот

actualno.com
Космическият телескоп "Кеплер" на НАСА е разкрил пред астрономите нови възможности в търсенето на извънземен живот, откривайки над 50 планети в зона, предлагаща условия за възникването и поддържането му, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Само за година, взирайки се в малко късче от галактиката, "Кеплер" е открил 1235 възможни планети извън Слънчевата система. Петдесет и четири от тях са в зона, условията в която са подходящи за живот - нито е твърде топло, нито е прекалено студено.

Досега се смяташе, че само две екзопланети попадат в обитаема зона. "Сега говорим за 54 възможности, това е огромно, забележително количество", казва Уилям Боруки, главният учен на мисията "Кеплер".

Новооткритите над 1200 космически тела все още не са потвърдени като планети, но 80 процента от тях вероятно ще бъдат.

Следваща голяма стъпка е да се докаже, че на тези планети има базови условия за поддържането на живот като размер, структура, температура и отдалеченост от звездата, около която орбитират. За изследването на по-сложните аспекти като атмосферни условия и наличието на вода и въглерод все още не са конструирани телескопи. Това, че една планета се намира в "гостоприемна" зона, не означава непременно, че на нея има живот. Добър пример за това е Марс.

Дори и на някои от тези планети да бъде открити форми на живот, те няма да са разумни. По-вероятно е да бъдат намерени бактерии или плесени, или форми, неподозирани за човека.

Няма коментари:

Публикуване на коментар