четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Учен към ГЕРБ: Защо не купихте български таблети!

actualno.com
В много отношения нашият таблет може да свърши същата работа, която върши и един iPAD. Това коментира пред КРОСС Христо Лафчиев, след като вчера стана ясно, че българските министри се сдобиха с модерното устройство.

Припомняме, че Христо Лафчиев е един от учените, които преди няколко месеца представиха в парламента изобретения от тях вариант на популярните напоследък устройства.

Лафчиев недоумява защо вместо да се харчат пари за най-скъпия таблет в света, не са се обадили на учените от БАН. „Можехме да пуснем в серийно производство „Октопада" /това е наименованието на българския таблет - бел.ред./ и така държавниците ни да получат таблет, който е не по-малко мощен от iPAD-а, но на много по-ниска цена", подчерта Лафчиев.

Ученият припомни, че българският таблет е 7-инчов, което е по-предпочитаният формат от производителите на подобни устройства / iPAD-а е 10-инчов - бел.ред./.

Отговорът на ГЕРБ:

Изпълнителната комисия на партията била решила още през декември да провери какъв ще е ефектът от електронните таблети, които вчера стана ясно, че ще бъдат раздадени на министри и депутати от ГЕРБ. По думите им е подбрана най-ниската оферта от три фирми. Стойността на доставката е за 207 хил. лв., съобщиха от пресцентъра на управляващата партия. Средствата идват от държавната субсидия на партията.

151 iPAD-а ще бъдат раздадени следващата седмица на министрите и депутатите от ГЕРБ. Техниката е последен модел и има за цел да пести и икономисва средства, а от ГЕРБ се надяват и останалите депутати да последват примера им.

iPAD-ите са с памет от 64 гигабайта. Министерските iPAD-и ще бъдат свързани със сървъра на Министерски съвет, а депутатите ще получават на електронните устройства дневния ред на парламента, внесени законопроекти и други документи. За сравнение - проектът за избирателен кодекс, който всеки един депутат е получил, е 380 страници.

1 коментар:

  1. моя отговор до "изобретателя" моля да му го предатете : Кретен такъв този твой "таблет" може всеки тийн с минимални хардуерни познания да го направи ! Айде покажете един истински български таблет който СЕ ПРОИЗВЕЖДА http://shop.topdigital.bg/prod/305/1283/Diva-Android-tablet-7--

    ОтговорИзтриване