вторник, 1 февруари 2011 г.

Викингите използвали като ориентири минерали

actualno.com
Една от най-големите тайни на викингите - умението им точно да се ориентират в морето дори и при най-гъста мъгла, беше разкрита от международна група учени, съобщиха Би Би Си и БТА.
През ранното Средновековие викингите са плавали по моретата при всякакви климатични условия. Преди да бъде изобретен компасът, те са използвали за определяне на местоположението си по Слънцето красивия слънчев камък, известен още като хелиолит. Той е от групата на най-разпространените в земната кора минерали - фелдшпати. Може да съдържа разнообразие от фелдшпат (микроклин или олигоклаз), но винаги с оранжево-кафяв цвят и включения от малки кристали хематит, които му придават допълнителен блясък. Също така се нарича авантюринов фелдшпат.

Той притежава способността да пречупва дори и най-слабите слънчеви лъчи, които падат върху него. Така викингите са получавали възможността да определят местоположението на Слънцето дори и при най-гъста мъгла.

Викингите са пазели в строга тайна възможностите на слънчевия камък. Тя е била известна само на малцина, заемали специални постове на съветници по време на големите военни морски походи.

В някои древни саги се споменава за това, че викингите са използвали като ориентири скъпоценни камъни. Доскоро обаче в научните кръгове се отнасяха скептично към тези разкази, смятайки ги за художествена измислица. Едва сега учените доказаха, че древните викинги са се ориентирали при гъста мъгла в морето именно благодарение на ювелирния камък хелиолит.

Няма коментари:

Публикуване на коментар