събота, 5 февруари 2011 г.

Кристалина Георгиева: Миграционна вълна към Европа би била много сериозен проблем

04 февруари 2011 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Миграционна вълна към Европа би била много сериозен проблем, каза европейският комисар Кристалина Георгиева в предаването „Панорама” на БНТ. Нужно е бързо успокояване на ситуацията в арабските страни с огромна бедност. Египет е най-многочислената страна, а Йемен е най-бедната от арабските страни – 45 % от населението там е бедно. Ако има миграционна вълна, това ще бъде голям проблем за всички нас, каза Георгиева. Ние трябва да сме ангажирани с демократизацията в света, да работим за прозрачността в управлението, заяви еврокомисарят.

„Ако има излизане на население от страните, където има напрежение, ние правим планове как ще се организираме. Трябва да се мисли за сериозни инструменти”, заяви тя.

В България има една голяма тема – образованието на нашите деца. „Ако не реформираме образованието, не знам как можем да позиционираме децата ни добре в бъдеще”, каза Георгиева. „Ние живеем в света на „Уикилийкс”. В България сме повече вперени в пъпа си, в историята си, това е важно, но помага ли ни да живеем по-добре? Важно е да има перспектива за бъдещето на страната ни. Когато човек гледа България отвън, тя изглежда по-добре, отколкото отвътре”, каза тя.

„Можем да бъдем образована и интелигентна нация, която работи с висока производителност и е привлекателна за инвестиции – убедена съм в това, че можем да го направим. Национална мечта е да сме привлекателни, другите да дойдат да живеят у нас”, каза Кристалина Георгиева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар