събота, 5 февруари 2011 г.

Синтетичният живот е доведен още по-близо до реалността

pcworld.bg
След като на 20-ти май 2010-та година, беше обявено създаването на първата синтетична бактериална клетка, сега същата група учени, водени от пионера в генното инженерство д-р Дж. Крейг Вентър (J. Craig Venter) са създали първата не-биологична, само-размножаваща се форма на живот, синтезирайки бактериален геном.

На практика, изследователите са използвали компютър, за да разработят бактерия-подобен геном и след това са го пресъздали от нулата. После реконструкцията е била вкарана в клетка, чийто генетичен материал предварително е бил отстранен, а оттам реконструкцията е абсорбирала клетката.

"Това е първият само-размножаващ се вид на планетата ни, чийто родител е компютър", заявява д-р Вентър. Същевременно обаче, редица скептици твърдят, че начинанието е много рисковано за бъдещето на света ни. За разлика от всички други технологии, синтетичните само-размножаващи се организми могат... ами, да се само-размножават. А това означава, че ще е лесно учените да изгубят контрола над собствените си творения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар