понеделник, 7 февруари 2011 г.

За първи път човечеството видя цялото Слънце

dnes.bg
Сондите STEREO заснеха звездата от две противоположни точки
Изображение: NASA

Да се види едновременно цялата повърхност на Слънцето и цялата му атмосфера, означава възможност да се предскаже с висока точност космическото време (метеорологичната обстановка) за Земята. Изхвърлянето на плазма от Слънцето въздейства на магнитното поле на нашата планета, предизвиква полярни сияния, сривове на радиовръзките и дори проблеми с електрическите мрежи. STEREO-A и STEREO-B – сондите близнаци на НАСА – в неделя вечерта застанаха в противоположни точки на земната орбита и предадоха първото в историята пълно триизмерно изображение на Слънцето, съобщава НАСА.

"За първи път можем да наблюдаваме слънчевата активност в цялата й триизмерна красота", казва Ангелос Вурлидас от екипа, работещ със сондите STEREO.

На сайта на НАСА е публикувано кратко видео, на което се вижда цялата повърхност на Слънцето. Всяка от сондите е предала изображението на своята половина от Слънцето, което на Земята било сглобено в единен слънчев глобус. Можете да го видите тук.

Учените отбелязват, че телескопите на апаратите са настроени на ултравиолетово излъчване. То позволява да се получат данни за ключови аспекти от слънчевата активност – изригвания и изхвърляне на плазма.

По-рано учените нямаше как да разберат за съществуването на слънчеви петна, появяващи се от обратната страна на Слънцето, докато звездата не направи пълен оборот, който отнема 27 дни.

Така изглеждат сондите STEREO. Изображение: NASA

Когато учените видят пълна триизмерна картина на слънчевата активност и особено картина на изтичането на слънчевия вятър и активните области в "тила" на нашето светило, те ще могат предварително да кажат кога тези области ще се окажат в полезрението ни и ще въздействат на нашата планета.

"Активните области на обратната страна на Слънцето не може вече да ни изненадат, благодарение на STEREO ще знаем за тяхната поява", отбелязва Бил Муртаг от Центъра за космическо време в Боулдър, щата Колорадо.

За да види цялата повърхност на Слънцето, през октомври 2006 г. НАСА изпрати в Космоса двете сонди близнаци STEREO (Solar Terrestrial Relations Observatory).

Те бяха изведени на земна хелиоцентрична орбита – един "ход" пред Земята (STEREO-A - от "ahead", "отпред"), а другата – в нейната опашка (STEREO-B, "behind" – "отзад").

Постепенно сондите близнаци се разделиха и в неделя достигнаха двете противоположни точки спрямо Слънцето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар