понеделник, 7 февруари 2011 г.

Климатичен доклад: Азия да се готви за масови преселвания

dnevnik.bg
Заради екстремните метеорологични условия Азия трябва да се подготви за милиони хора, които ще напуснат домовете си в търсене на по-сигурни убежища, включително и в други държави. Това се казва в проектодоклад на Азиатската банка за развитие, цитиран от АФП.

Азиатските и тихоокеанските държави са гъсто населени. 89% от всички жертви на бедствията по света през изминалата година са азиатци, показват данни на белгийския център за изследване на епидемиологията на бедствията (CRED). През 2010 г. общо по света 207 млн. души са пострадали от природни катаклизми.

"Ясно е, че Азия и Тихият океан ще бъдат сред глобалните региони, най-засегнати от влиянието на климатичните промени", пише в документа на банката. "Такива въздействия включват значително покачване на температурите, промени във валежите, по-големи вариации на мусоните, покачване на морското равнище, наводнения и по-интензивни тропически циклони".

В момента правителствата са съсредоточени върху смекчаването на последствията от климатичните промени, но според документа те трябва да започнат да разработват политики и механизми за справяне с прогнозираните преселения. Според представителите на банката за развитие в момента липсва работещ международен механизъм за действия при миграция, предизвикана от измененията в климата. Ако държавите не се подготвят, през следващите десетилетия може да се стигне до хуманитарни кризи.

2010 беше една от най-проблемните години по отношение на природните бедствия, показват данни на ООН. Миналото лято наводненията и свлачищата в Китай нанесоха щети за 18 млрд. долара, докато наводненията в Пакистан ще струват на страната 9.5 млрд. долара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар