понеделник, 7 февруари 2011 г.

Скалите на Белоградчик с шанс за чудо

stroitelstvoimoti.com
Скалите на Белоградчик са еднакво красиви и лете, и зиме. © Авторът

Прочутите скали на Белоградчик имат шанс да станат едно от седемте нови чудеса на света, съобщи кметът Емил Цанков. Природната зебележителност излезе на първо място в резервния списък на класацията, която прави швейцарската фондация „Новите 7 чудеса на света“. Досега на първото място бе оазисът Ал Хасе в Саудитска Арабия.

Класацията се прави на базата на гласовете, подкрепили по интернет и по телефона всеки от номинираните обекти. За българския природен феномен са гласували 7.6 млн. души. Гласуването продължава до 11 ноември 2011 г., когато ще бъдат обявени първите седем.

Излъчването на новите 7 природни чудеса на света започна през 2007 г. На няколко етапа от номинираните в началото 441 обекта останаха 21. Освен тях има и други 14, които са резерви. Техният списък в момента оглавяват белоградчишките скали.

При досегашните етапи лидер по подкрепа в раздела на Белоградчик - „Пещери, скални образувания и долини“, беше Дяволският град на Сърбия. Той също влезе в резервния списък, но вече е на четвърто място.

В списъка на основните обекти най-често на първите места се нареждаха американският Гранд каньон, езерото Лох Нес и шапката на света - връх Еверест. В момента класацията на основните обекти води връх Килиманджаро - угасналият вулкан, който е най-високата точка на Африка. Намира се в Танзания.

Резервият списък на обектите е предвиден заради опорочаване на основния. Ако за някой от неговите обекти се допусне манипулация при гласуването, то той веднага отпада и на негово място влиза първият от резервния. В това се състои шансът на Белоградчик. Гласуването за неговите скали обаче продължава, но само по телефона. За резервните обекти гласуване по интернет не е предвидено.
Полина ВАСЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар