четвъртък, 3 февруари 2011 г.

ФАО: Световните цени на хранителните продукти достигнаха рекордни нива

cross-bg.net
Световните цени на храните през януари достигнаха рекордно ниво, съобщава Организацията за прехрана и земеделие на ООН. Индексът на организацията, който включва 55 вида храни, е с 3,4% по- висок от този през декември и се повишава вече седми месец наред. През януари са поскъпнали всички стоки, включени в индекса, с изключение на месото. Цените на ориза също са спаднали, тъй като в много страни, които произвеждат ориз, получиха голяма реколта. Индексът при зърнените култури достигна 245 пункта. Един от главните износители е Австралия, която обаче пострада от големи наводнения. Според експерти, за поскъпването на зърното е повлияла и Русия, която спря заради сушата износа на пшеница. Според икономистът на ФАО Абдолрез Абасян „Високите цени ще се запазят още доста месеци". Предишният скок на цените бе през 2008 година, когато стана причина за вълна от протести в някои страни.

Индексът на цените на месото се задържаха на ниво 166 пункта, въпреки, че свинското и пилешкото месо в Европа поевтиняха.

Остава скъпа и захарта, заради проблеми с доставките. Според специалисти, една от причините за неотдавнашните протести в Алжир и Тунис е именно повишаването на цените на храните.

Ръководителят на Световната банка Робърт Зелик призова световните лидери „да поставят на първо място проблемът с продоволствието" и да „се замислят най- накрая за проблемите, свързани с това".

Няма коментари:

Публикуване на коментар