събота, 12 февруари 2011 г.

Експеримент с "пътуване" до Марс достигна ключов етап

econ.bg
По време на експеримента участниците трябва да прекарат 520 дни в изолация от света

Група доброволци достига ключов етап в безпрецедентен експеримент за изучаване на последиците от мисия на Марс, когато "кацнат" на повърхността на Червената планета. Експериментът ще продължи година и половина.
Трима от шестимата доброволци ще "кацнат" в събота, а в понеделник ще излязат на първата си "космическа разходка" на повърхността на Марс, без изобщо да напускат московския изследователски център. Кацането е приблизително средата на експеримента, при който участниците трябва да прекарат 520 дни в изолация от света с цел да се изследва как хората биха реагирали на напрежението от дългото пътуване до Марс.

Първите стъпки на Марс на тримата доброволци от Италия, Русия и Китай ще бъдат показани на Центъра за контрол на полетите, който наблюдава истински мисии в Космоса като част от експеримент, организиран от Европейската космическа агенция и Московския институт по биомедицински проблеми. Екипът от шестима мъже от Европа, Русия и Китай е затворен от юни в имитация на космически кораб, за да се изследват психологическите последици от 18-месечното пътуване в рамките на експеримента, наречен Марс-500.
Доброволците на възраст между 25 и 40 години, сред които инженери, лекари и физик, се намират в космическия кораб, дълъг само 20 метра и широк по-малко от четири метра. Телефонните разговори са забранени, въпреки че е позволено общуването чрез имейли и радиопредаватели, а мъжете се хранят със същата храна като астронавтите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар