четвъртък, 10 февруари 2011 г.

Разсекретиха документи за Юри Гагарин

obekti.bg
Сборник от разсекретени документи, свързани с полета на Юри Гагарин в космоса, ще бъде издаден в чест на 50-годишнината от първия полет в земната орбита. Това заяви на пресконференция заместник генералният директор на Централния научно-изследователски институт по машиностроене Олег Клишов, цитиран от Interfax.ru.

"Ще пуснем уникален сборник от досега напълно тайни документи, посветени на полета на Гагарин в космоса, ще бъдат проведени и научно-технически конференции и ще се издаде поредица от книги със спомени на хората, участвали в полета", уточни той.

В същото време дъщерята на великия космонавт Юлия подаде молба за регистриране на търговска марка на името на баща й Юри Алексеевич Гагарин. "Не намирам това за срамно, като се има предвид, че всеки печели от името на Гагарин - заяви ръководителят на руската космическа агенция "Роскосмос" Анатоли Перминов. - Защо да не може и семейството му да спечели нещо?"

Според изчисленията, търговската марка "Гагарин" ще има стойност от един милиард рубли (33,5 млн щатски долара), уточнява се в съобщението на РИА Новости.

Няма коментари:

Публикуване на коментар