четвъртък, 10 февруари 2011 г.

Отоплението с въглища забавя растежа на децата

bekti.bg
Отоплението с въглища уврежда здравето и се отразява най-вече на растежа на децата. До този извод са стигнали американски и чешки учени, цитирани от в. "Ди Велт".

Малчуганите растат по-бавно, когато се въртят около печка с въглища - на 3-годишна възраст те са средно с 1,3 см по-ниски от връстниците си.

Ракеш Гош от университета на Калифорния в Дейвис и Мирослав Достал наблюдавали в продължение на 10 години 1133 деца, родени между 1994 и 1998 г., в чешките общини Теплице и Прачатице.

Още при раждането си те били по-мънички от останалите деца, установили учените. А в предучилищна възраст боледували по-често. Страдали повече от възпаления на горните дихателни пътища и на белите дробове. Възпалението на средното ухо също било често срещано.

Причина за здравословните проблеми са канцерогенни вещества, т.нар. полициклични ароматни въглеводороди, смятат изследователите. Особено когато те са свързани с фин прах, могат да бъдат вдишани и да се озоват в белите дробове.

Тези вредни вещества възникват при непълно изгаряне на въглища и дърва. Още по-лошо е положението, когато в печката или камината се изгарят боклуците от домакинството, предупреждават лекарите.

2 коментара:

  1. I visited various sites however the audio quality for audio songs current at this site
    is really wonderful.

    Check out my weblog; how to get more followers on twitter yahoo answers

    ОтговорИзтриване
  2. excellent issues altogether, you just won a logo new reader.
    What may you recommend in regards to your post that you simply made a few days
    in the past? Any positive?

    Here is my web site twitter followers free

    ОтговорИзтриване