четвъртък, 10 февруари 2011 г.

САЩ проучват дали добивът на шистов газ замърсява

dnevnik.bg
Между три и пет площадки за алтернативен добив на газ в САЩ, в които е установено замърсяване на подпочвени води, ще бъдат подложени на обстойно проучване от американските екологични власти, съобщи "Ройтерс".

Вчера Американската агенция за защита на околната среда (EPA) представи предварителен план, в които е описано как ще се установи дали технологията за добив на газ от шисти, известна като хидравличен удар (разпукване), вреди на запасите и снабдяването с питейна вода. Множеството оплаквания, свързани с безопасността на метода, накараха Конгресът да възложи на екоагенцията обстойно проучване на метода.

При разпукването смес от вода, пясък и химикали се впръсква под високо налягане в шистови скали, като по този начин се освобождава капуслираният в тях газ или петрол. Технологията съществува от десетилетия, но през последните няколко години се прилага масово за добив на изобилни, но трудно достъпни въглеводородни запаси.

Екоекспертите ще вземат водни проби преди, по време и след пробиването и добива на суровината. Досега EPA събираше информация за разпукването от добивните компании. Очаква се резултатите от изследването да бъдат представени до края на следващата година.

"Природният газ е жизненоважен ресурс, а хидравличният удар е добре проучен процес, който позволява силно увеличение на производството на чиста и достъпна енергия", обяви Ралф Хол, председател на комисията по наука и технологии в Камарата на представителите. По думите на конгресмена алтернативната технология за добив е обект на "подвеждащи атаки".

Междувременно властите в град Бъфало, Ню Йорк, забраниха добива на газ чрез хидравлично разпукване. Забраната не позволява и съхранение, превоз и депониране на отпадъците от прилагането на метода. Питсбърг също наложи подобни мерки.

Под щатите Пенсилвания и Ню Йорк се намира голям геоложки слой от шисти. Според геолозите запасите в него могат да покрият нуждите от природен газ на САЩ за поне 20 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар