сряда, 9 февруари 2011 г.

Още един исландски вулкан може да изригне


vesti.bg
Вулканът Бардарбунга е много по-голям от Ейяфятлайокутл, чието изригване миналото лято парализира въздушният транспорт в Европа за няколко седмици Учени предупреждават, че Исландия е заплашена от изригване на вулкан, който може да предизвика по-голям хаос от миналогодишния.

Геолозите отчитат голям риск от изригване след серия от земетресения в района на втория по големина вулкан в Исландия.

Според Пал Ейнарсон, геофизик в университета на Исландия, засилената сеизмична активност в около вулкана Бардарбунга дава основателни причини за притеснение. Заради малкия брой сеизмометри учените не могат да изчислят какви ще бъдат последствията от бедствието. По думите на Ейнарсон няма съмнение, че лавата се надига.

Последното изригване на Бардарбунха е било през 1910 г. Според вулканолозите последното му голямо изригване е регистрирано през 1477 г., когато в атмосферата са се отделили огромни количества прах. Това е било и най-голямото количество лава, изхвърлено на Земята през последните 10 хил. години.

Вулканът Бардарбунга е много по-голям от Ейяфятлайокутл, чието изригване миналото лято парализира въздушният транспорт в Европа за няколко седмици

Няма коментари:

Публикуване на коментар