сряда, 2 февруари 2011 г.

НАСА най-сетне изучи Слънчевата система

dnes.bg
От декември 2009 в рамките на програмата са открити над 33 000 астероида в пояса между Марс и Юпитер, 20 комети и 134 обекта, "близки до Земята" (разположени в пределите на 45 млн. км от орбитата на нашата планета). Такива са резултатите от експлоатацията на работещата в инфрачервения диапазон космическа обсерватория WISE, съобщи във вторник Лабораторията за реактивно движение на НАСА (JPL) в Пасадена, Калифорния.

Обсерваторията е сканирала цялата небесна сфера и е направила над 2,7 млн. снимки на космически обекти. В началото на октомври 2010 г. WISE е изпълнила поставените пред нея задачи и е изчерпала запасите от веществото, което поддържа бордовата апаратура в оптимален за работа температурен режим. Но 2 от 4 камери са продължили да функционират. Затова НАСА е взела решение срокът за експлоатацията на обсерваторията да бъде удължен с 4 месеца.

"Едва година наблюдения позволи значително да разширим каталога данни за "близките до Земята" обекти и другите малки космически тела", отбелязва Линдли Джонсън, представител на НАСА. Той и колегите му съставят подробен списък на току-що откритите космически обекти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар