четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Министри са доволни след среща с ръководството на КЦМ-Пловдив

lev.bg
Два нови завода, съобразени с металургията на 21 век, прогнозира да заработят до 2013 г. собственикът на КЦМ-Пловдив инж. Никола Добрев. Комбинатът работи по проект, в който се стреми да запази годишното си производство от 75 000 т. олово и 65 000 т. цинк, но да модернизира технологиите си.

По думите на Добрев обаче, ако дружеството инвестира 100 000 евро, но запази персонала си от 1300 души, ще изгуби конкурентоспособност. КЦМ-Пловдив ще работи по проекта с помощта на кредитно финансиране.

На среща с министрите Нона Караджова, Тотю Младенов и Трайчо Трайков ръководството представи инвестиционната си стратегия. Министър Трайков се поинтересува как и на какви цени се доставя електроенергията в комбината. Той и колегата му Младенов помолиха ръководството на КЦМ да отправи предложения към кабинета за промени в трудовото законодателство.

Социалният министър беше впечатлен, че в комбината работят 54 души с увреждания. Той оцени високо работата в предприятието, като не пропусна да отбележи, че има много какво да се пожелае за колегите им от оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали, в който тримата министри бяха на посещение днес по-рано.

Ръководството на ОЦК трябва до 2 седмици да представи инвестиционната си програма за ново оловно и цинково производство, както и да направя всичко възможно да не замърсява околната среда.

"КЦМ"-Пловдив влага 301 млн. лв. в проект за разширение на мощностите си

Econ.bg
301 млн. лева ще вложи до 2011 година пловдивският Комбинат за цветни метали ("КЦМ") в проект за технологично обновление и разширение на производството. В концепцията е заложено да бъдат въведени нови технологии за преработване на суровините, осигуряващи безопасни и здравословни условия на труд. Предприятието получи днес от Българската агенция за инвестиции (БАИ) сертификат за инвестиция клас "А". На церемонията изпълнителният директор на агенцията Стоян Сталев изтъкна, че инвестициите на "КЦМ" са изключително важни в днешния труден момент за българската металургия. Чуждестранният инвестиционен интерес към България не е прекъснал, независимо от кризата, подчерта още Сталев.

При представянето на пловдивското дружество изпълнителният директор на БАИ отчете, че ще бъдат осигурени над 130 работни места, а след като бъдат пуснати в експлоатация новите технологични инсталации, пряко в производството ще бъдат ангажирани 145 специалисти. През последните 15 години в различни проекти са инвестирани около 180 млн. лева.

Главният директор по "Корпоративно развитие" на дружеството инж. Румен Цонев поясни, че заради кризата "КЦМ" планира намаление в производството на олово с 30% и на цинк с 25%.

През 2007 г. са произведени на 65 хил. тона олово и 72 хил. тона цинк. С разширяването на мощностите, производството на олово ще бъде завишено с 5 000 тона. Производството на цинк ще достигне 100 хил. тона, подчерта още Цонев.
Апостол Апостолов

Няма коментари:

Публикуване на коментар