четвъртък, 3 февруари 2011 г.

ОЦК-Кърджали трябва да вземе мерки за намаляване на замърсяването

DarikNews.bg
Снимка: niprodcr.blogspot.com

Ако в рамките на две седмици собственикът на ОЦК-Кърджали не вземе необходимите мерки за ограничаване на замърсяванията така, че да не се допускат превишенията на нормите, ще се наложи една част от предприятието – оловното производство, да преустанови дейността си до намиране на решение. Това каза в Кърджали министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя и колегите й Тотю Младенов и Трайчо Трайков участваха в разширено заседание на областния тристранен съвет за сътрудничество по егидата на областния управител Иванка Таушанова.

За да огласи решението си, екоминистърът се позова на данните от автоматичната измервателна станция „Студен кладенец” в Кърджали за периода от 2009-а до първите 25 дни на 2011-а за средночасовата норма по европейското и по българското законодателство.

Средночасовата норма по европейско и българско законодателство е допустимо да бъде превишена 24 пъти през годината, а резултатите сочат, че това е ставало 180 пъти повече от допустимото през 2009-а, 64 пъти повече през 2010-а и само за първите 25 дни от 2011 година има вече 14 превишения при 24 допустими за цялата година.

Не по малко тревожни са данните за средногодишната норма. Допустими са 3 превишения през цялата година, а през 2009-а те са били 26, през 2010 – 9, а до днес вече имаме 2 превишавания на средногодишната норма, каза Нона Караджова.

По думите й продължават наднормените замърсявания с олово, кадмий и серни окиси, независимо от договореното през 2009 година с ръководството на завода, според което е трябвало да бъдат взети адекватните мерки завода да намали вредните си емисии в рамките на нормите по българското и европейско законодателство. „Компромисът който направихме, за да пробваме с тези временни мерки, за съжаление не доведоха до съответните добри резултати. Ясно е, че ние не можем да разрешим повече нарушения и на българските, и на европейските норми”, категорична беше Нона Караджова.

По време на заседанието на областния съвет на тристранно сътрудничество собственикът на ОЦК Валентин Захариев за пореден път обеща да бъдат реализирани обещаните от него инвестиции за нов цинков и оловен завод. Това обаче нямало да стане по рано – за цинковия – от 2012-а и за оловния до 2013 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар