четвъртък, 10 февруари 2011 г.

Българи спечелиха световен конкурс за зелена архитектура

vesti.bg
Задачата на световния конкурс е изработването на дизайн за жилища за бедните, които да са устойчиви на бедствени ситуации

Българи спечелиха световен конкурс за "зелена архитектура" във Филипините, съобщиха организаторите на българското участие.

Студентите Никола Енчев и Стефан Ванков са удостоени с наградата за "зелен архитектурен дизайн" в категорията "Студенти" на световното състезание "Дизайн срещу стихиите 2010" (DAtE) в столицата на Филипините – Манила.

Проектът на двамата студенти по архитектура е отличен като най-добро екологично решение сред участващите студенти от цял свят.

Задачата на конкурса е изработването на дизайн за жилища за бедните, които да са устойчиви на бедствени ситуации.

Никола Енчев и Стефан Ванков залагат на интегрирането на технологии, които постигат добра цена при строителството и лесна сглобяемост на отделните части.

Дизайнът комбинира два основни материала - бамбук - един от най-разпространените и евтини екологично чисти материали в Азия, и бетон.

Основната характеристика в дизайна на проекта е използването на шестоъгълник като основна геометрична единица.

"Дизайн срещу стихиите" – тайфуни, земетресения, наводнения, е международен конкурс за устойчива на бедствия архитектура.

Той събира архитектурни решения от цял свят, които помагат на бедното население в страните, най-силно засегнати от климатичните промени.

Българи са сред отличниците на световен конкурс за зелена архитектура
Строителство.инфо
В структурно отношение шестоъгълната геометрия е много по-устойчива на земетресения от правоъгълната, която е обикновеното решение за жилищни комплекси

Студентите Никола Енчев и Стефан Ванков спечелиха наградата за зелен архитектурен дизайн в категория "Студенти" на световното състезание Design Against the Elements 2010 ("Дизайн срещу елементите 2010") г., което се проведе във филипинската столица Манила.

Проектът на двамата студенти по архитектура бе отличен като най-добро екологично решение сред участващите студенти от цял свят.

"Дизайн срещу елементите" - тайфуни, земетресения, наводнения, е международен конкурс за устойчива на бедствия архитектура.
Той събира архитектурни решения от цял свят, които помагат на бедните населения в страните, най-силно засегнати от климатичните промени.

Заданието на конкурса е изработване на дизайн за жилища за бедните (до 8000 долара на апартамент за 4 души от 32 до 36 кв. м), които да са устойчиви на бедствени ситуации.

"Нуждата от този конкурс се обуславя от факта, че климатичните промени водят до все по-голям риск за държави като Филипините и 44% от населението е в зоната на постоянна опасност, а бедността ги принуждава да обитават места с неголяма устойчивост на природни бедствия.
Една от целите на конкурса е хората в общността да могат да харчат парите си за неща, различни от поправяне на колиби", казва 21-годишният Никола Енчев, студент трета година в Welsh School of Architecture, Cardiff University във Великобритания.
"Надявам се успешните проекти в конкурса да бъдат реализирани и още засегнати страни да последват примера на Филипините в подобни инициативи".

Никола Енчев и Стефан Ванков залагат на интегрирането на технологии, които постигат добра цена при строителството и лесна сглобяемост на отделните части.
Дизайнът комбинира два основни материала – бамбук - един от най-разпространените и евтини екологично чисти в Азия, и бетон.

Основната характеристика в дизайна на проекта е използването на шестоъгълник като основна геометрична единица. На жилищно ниво това създава усещането за простор, а в мащаба на градоустройството е идеално решение за справяне с неравния хълмист терен.
Поради радиалното вътрешно разпределение и външната бамбукова фасада, всеки апартамент е с оптимална ориентация – интериорът е винаги предпазен от слънцето.
В структурно отношение шестоъгълната геометрия е много по-устойчива на земетресения от правоъгълната, която е обикновеното решение за жилищни комплекси.
Комбинацията от всички тези фактори прави дизайна на Никола Енчев и Стефан Ванков толкова успешен.

"Градоустройството има за цел както да предпази обитателите от бедствия, така и да централизира общността.
Южните краища на квартала са разпределени за отглеждане на бамбукова плантация, която освен за строителен материал може да се развива и като място за осигуряване на работа за населението.

Пътната мрежа е много проста: две кръгови движения служат за фокусни точки на парцела, около който са концентрирани жилищните площи", разказват авторите.
"В кръговете са съсредоточени и необходимите за общността социални и административни сгради: училище, обществена зала и пазар, които също са проектирани чрез шестоъгълния подход", допълва Стефан Ванков, който е студент по архитектура и градоустройство в университета в Щутгарт.

Освен това всеки жилищен блок е проектиран с цел да предпазва живущите по време на природни бедствия и след тях, като тайфуни например.
Много често истинската цена на тайфуните идва след бурята: прекъснати електрически линии, липса на чиста вода и храна и унищожи пътища. Заради това всеки блок има специален бетонен бункер на приземния етаж, който служи за склад на храна, вода и медикаменти в случай на бедствие.
Покривите на сградите са замислени така, че да събират и филтрират дъждовната вода в резервоари в бункерите, което значи че след всеки силен тайфун винаги ще има достатъчно питейна вода.

Design Against the Elements е глобално състезание за архутектурен дизайн, целящо да открие решения за проблемите и заплахите от природни бедствия, причинени от климатичните промени.
Той цели създаването на архитектура, която ще затвори цикъла на разрухата и на презастрояването, който ангажира изключително много ресурси. Дизайнът се фокусира върху засегнатите от бедствията райони във Филипините, за да се предотвратят последиците от климатичните промени.

В българския проект участват и Георги Петев (от Технологичния университет в Грац), Петър Късаджиков (УАСГ) и Мира Коларова (УАСГ). Консултант е арх. Климент Радоев (УАСГ).

Няма коментари:

Публикуване на коментар