петък, 21 януари 2011 г.

Още 2 милиарда евро нужни за "Галилео"

dnes.bg
Европейската комисия обяви, че за завършване на мащабния проект за изграждане на работеща мрежа от 30 сателита до 2014 година са необходими допълнителни средства в размер на близо 2 милиарда евро. Така първоначалният бюджет ще набъбне от 3,4 до 5,4 милиарда, уточнява Daily Mail.

„Галилео” трябва да е конкурентна алтернатива на американската Глобална система за позициониранe (GPS) и на сходни разработки на Русия и Китай в пазар, оценяван на 240 милиарда евро. Прогнозите са, че това може да се случи около 2020 година.

Европроектът е обект на сериозни противоречия още от самото си начало. „Галилео” беше пред стопиране преди 4 години, когато частните инвеститори се оттеглиха. Брюксел обаче наля 2,4 милиарда евро, останали в резерв в публични фондове и по принцип предвидени за земеделски субсидии.

Миналата година влязоха и „частни” пари под формата на инвестиции за 1,2 млрд. евро от страна на италианска, френска и немска компания. Оказа се, че и тази финансова инжекция не е достатъчна за завършване на „Галилео”, та се наложи ново бъркане в джоба на европейския данъкоплатец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар