петък, 21 януари 2011 г.

Спътник на НАСА ще изследва ефекта на аерозолите върху климата

dariknews.bg
НАСА обяви, че планира да изстреля спътника Glory в края на февруари в помощ на учените, които изучават ефекта на аерозолите върху климата на Земята.

След пускането на Glory на 23 февруари в орбита, той ще се присъедини към флота от спътници, известна като "A-Train", която наблюдава земната повърхност и изпраща данни на изследователите. Най-висококачествени сензори и монитори ще бъдат разположени на борда на космическото тяло с цел подобряване на измерванията на аерозоли, частици във въздуха, които могат да повлияят върху климата чрез отразяване или поглъщане на слънчевата радиация.

"Glory“ ще помогне на учените да се справят с една от основните неизвестни при предсказанията за климатичните промени, идентифицирани от междуправителствена група на ООН по въпроса: за въздействието на аерозолите върху енергийния баланс на нашата планета", заяви Майкъл Фрейлих, директор на секцията за науките за Земята на американската аерокосмическа агенция. "Мисията също така бележи първото изстрелване на спътник в рамките на инициативата за климата на президента Барак Обама, която ще засили приноса на САЩ за науката за климатичните промени", информира БГНЕС.

Космическото тяло ще лети на ниска околоземна орбита на височина от 704 км и се очаква да събира данни в продължение на около три години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар