четвъртък, 13 януари 2011 г.

Слънцето било подложено на кометна атака

dnes.bg
Снимка: SOHO/Karl Battams; NASA/ESA/Alex Lutkus

Във втората половина на декември Слънцето било подложено на истинска "кометна атака" – за десет дни в звездата се "гмурнали" над 20 комети, съобщава НАСА, цитирана от РИА Новости.

"Кометната "буря" започна на 13 декември и завърши на 22 декември 2010 г. За това време космическата слънчева обсерватория SOHO откри 25 комети, врязващи се в Слънцето", казва Карл Батъмс от изследователската лаборатория на ВМС на САЩ във Вашингтон.

Т.нар. слънцедраскащи комети за първи път са открити с началото на систематичните спътникови наблюдения на Слънцето. Обсерваторията SOHO веднъж на няколко дни фиксира такава комета, потапяща се в светилото или изпаряваща се в неговите лъчи. От момента на пускането му през 1996 г. апаратът е открил над 2000 комети.

"Но 25 комети само за 10 дни е безпрецедентно", отбелязва Батъмс. Кометите се отнасят към 10-метровия клас обекти – това са парчета "мръсен лед" с размери на малка къща или стая. "Кометната буря" е забелязана за първи път на снимки на SOHO от
Диаметърът на кометното ядро е 5 км, тя преживяла приближаването и станала една от най-ярките комети на хилядолетието, като може да се види дори и денем.

"Слънцедраскащите" комети са свързани и с друго: според съвременните представи 90% от тях се отнасят към "семейството на Крейц" и са остатъци от разрушила се гигантска комета. Американският астроном Брайън Марсден изчислил, че тяхна прародителка е Голямата комета, наблюдавана през 1106 г. Всеки ден няколко такива комети прелитат около Слънцето и се разпадат, но повечето от тях са малки.

За 13 години работа спътникът SOHO е открил над 1500 комети, приближаващи се към Слънцето. През 2007 г. астрономите от Лабораторията за реактивно движение (JPL) публикуваха в Astrophysical Journal статия, според която е възможно скоро да се появят гигантски членове на "семейството на Крейц" около Слънцето.

Матю Найт от обсерватоирята Лоуел твърди, че ако през 1997 г. SOHO е фиксирал 69 комети, то през 2010 те вече са 200.

"Още не сме видели действително големи комети от "семейството на Крейц" от началото на ерата на космическите коронографи... Не можем обаче да знаем дали скоро няма да имаме честта да видим истински чудовища", казва Найт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар