петък, 14 януари 2011 г.

Откриха невидим спътник на Млечния път


obekti.bgАмерикански астрономи попаднаха на следите на "галактика Х" - невидим за нас спътник на Млечния път, който по всяка вероятност се състои основно от тъмна материя. Откритието бе съобщено от екип от Калифорнийския университет в Бъркли на конференция на Американското астрономическо общество.

Според астрономите, големите спирални галактики като Млечния път би трябвало да са заобиколени от цели рояци галактики-джуджета, които обаче са твърде тъмни, за да бъдат забелязани от Земята. Вероятно те са съставени главно от тъмна материя.

Един от авторите на новото изследване - Сукания Чакрабарти от Бъркли, разработила метод за "засичане" на такива невидими галактики-спътници, докато изследвала колебанията в разпределението на студения атомарен водород в големите галактики, предаде Газеты.ру.

Млечният път е заобиколен от близо 80 известни на учените галактики-джуджета. Някои от тях може би не са свързани гравитационно с него и просто "минават наблизо". Два от най-добре известните компаньони на нашата галактика са Големият и Малкият Магеланов облак. Теоретичните модели обаче показват, че спиралните галактики като нашата би трябвало да имат не десетки, а хиляди спътници.

Чакрабарти и колегата й проф. Лео Блиц предположили, че галактиките-джуджета би трябвало да предизвикват смущения в студения атомарен водород, който се намира в диска на Млечния път и е видим през радиотелескопите. Тези смущения позволяват да се определи не само масата, но и разстоянието до скритите галактики. Учените използвали този метод за определяне на положението на спътниците около галактиката Водовъртеж (М51) и получените данни съвпаднали с наблюденията.

След това Чакрабарти изчислила положението на "галактиката Х" - един от невидимите спътници на Млечния път, с помощта на данни от програмата THINGS. Според изчисленията й, масата на спътника е около 1% от масата на нашата галактика и се намира на запад от центъра й.

"Галактиката Х" се движи по параболична орбита около Млечния път и в момента се намира на 300 хиляди светлинни години от центъра му, чийто радиус от своя страна е около 50 хил. светлинни години.

Учените възнамеряват да използват този метод за търсене на спътници и на други галактики.

Няма коментари:

Публикуване на коментар