понеделник, 7 февруари 2011 г.

Математик изчисли колко струва Земята

profit.bg
5 билиарда долара, или цифром- 5 000 000 000 000 000 долара, или пет пъти брутния вътрешен продукт на света. Това е стойността на планетата Земя според калифорнийския астрофизик Грег Лафлин.

Той създава формулата през 2009 г., а самата тя изглежда така:

В нея се резюмира възрастта на звездата, към чиято система принадлежи планетата, нейната маса, тази на звезда, магнитуда на звездата и т. н.

Една планета струва по-скъпо, когато звездата е по-стара, когато има по-малка маса от звездата си и маса, сравнима с тази на Земята. Цената зависи също от това колко светлина получава планетата, колко отдавна е открита и дали звездата й има „силен блясък".

По същата формула ученият оцени Марс на едва 14 000 долара. „Изглежда малко, но е реалистично, защото ще загинете пет секунди след като сте стъпили на планетата", обяснява той.

Екзопланетата Gliese 581, която нашумя в последно време като двойник на Земята, пък получи стойност от едва 160 долара. Което според учения показва колко нереалистично е да мислим, че ако един ден нещо се случи със Земята, можем да се пренесем на нея.

А колко тежи Земята?

Няма коментари:

Публикуване на коментар